Yüz güzelliğin merkezinde yer alır. İletişim esnasında da ilgi odağıdır ve yaşımız hakkındaki sırlarımızı açık eder. Bu sırlar yorgun bir bakış, öfkeli kaş görünümü, bakımsız kuru bir cilt, sarkmalar ve güneş lekeleri olabilir.

 

Ameliyat öncesi değerlendirme: yüzde tüm yapılar hesaba katılmalı ve birbirleriyle ilişkileri önemsenmelidir. Alın bölgesi kaş ve üst göz kapakları, alt göz kapakları ise elmacık kemiklerinin pozisyonu ile birlikte değerlendirilir. Orta yüz bölgesi yaşlanmanın etkilerinin geri döndürülmesi aşamasında sıklıkla ihmal edilen bölgedir. Klasik yüz germe ameliyatında bu bölge mutlaka planlamaya dahil edilmelidir. Orta yüz şakak bölgesi ya da  göz altına asılarak ya da yağ enjeksiyonu ile doldurularak toparlama yapılabilir. Bu bölgenin titizlik isteyen yapısı gözyaşı oluğudur. Yaşlı görünüme katkısı büyüktür ve çözümlenmelidir. Yaşlanma ve buna bağlı değişimler tüm yüzde gerçekleştiği için kaş arası ya da kazayağı çizgilerine botoks uygulamaları ile sonuçları optimize etmek mümkündür. Birlikte değerlendirilmesi gereken bir diğer bölge hiç kuşkusuz boyundur. Boynu değerlendirmeden yapılan bir yüz germe, birçok yönden, hedeflenen sonuçları almaktan bizi alıkoyar.

 

Ameliyat: gelişim süreci içinde yüz germe ameliyatları sıklıkla değişime uğramıştır. Bir dönem yapılan ameliyat başka bir dönem ağır ve komplikasyon riski yüksek bulunarak farklı şekilde uygulanmıştır. Hepsinde ortak amaç; yaşlanma ve çevre etkileriyle sarkan yüz derisini yeniden önceki yaşlar seviyesine çekmektir. Bu, deri altında, tüm yüzü kaplayan esnemez yapının (SMAS) yukarı çekilmesi ve üzerindeki derinin fazla kısımlarının çıkarılması ile başarılmıştır. Yüz germe ameliyatı sırasında en korkulan komplikasyonlardan biri yüzün mimik kaslarını hareket ettiren fasial sinirin travmaya uğramasıdır. Fasial sinir hasar derecesine göre mimik hareketlerinin bir bölümü geçici ya da çok nadiren kalıcı olarak yapılamaz hale gelebilir. İkinci ve yine nadir bir komplikasyon tükrük bezi kanalının kesilmesidir. Bu komplikasyon daha kolay çözümlenebilir. Kulak önünden saç perçemini dolaşan veya saç içinden yukarı çıkan bir kesi ile cilt altı  SMAS dokusu yukarı doğru gerilir. Çene altı kısa bir kesiyle gıdı bölgesindeki fazla yağlar eksize edilir veya kanül ile çekilir. Kulak önü kesiler özellikle kadınlarda saçlar ile kolaylıkla kamufle edilebilir. Ancak yakından bakınca fark edilebilen bir iz kalacaktır. Kesi bölgelerinde deri kanlanması iyi olduğu için skar görünümü rahatsız edici değildir. Germe miktarı ve çıkarılan deri miktarında abartıya kaçılmaması da önemlidir. Bu aşırı gergin yüz görünümüne sebep olur. Doğal görünümden taviz verilmemelidir. Ameliyat süresi ortalama 2.5 saattir.

 

Morluklar ilk 10 gün içinde geçer. Şişlik ilk zamanlarda hızlı olmak üzere gittikçe azalır. Kombine ameliyatlarda süre uzayabilir. Kesiler ilk zamanlarda kırmızı-pembe birkaç ay sonra solgun görünüme kavuşurlar.  Hastalar ilk 1 ay ağır egzersizden kaçınmalıdır. Yaklaşık 1 hafta sonra işlerine dönmelerine izin verilir. Kombine ameliyatlarda bu süre uzayabilir. İlk bir hafta sürekli sonraki bir ayda geceleri bir bası giysisi kullanımı ile ödem daha hızlı geriler.

 

Güz germe ameliyatı ile zamanı bir ölçüde geri sarmak mümkündür. Zamanın bizden çaldıklarının hiç olmazsa bir kısmını geri almak hakkımızdır.

Bir Yorum Yazın