Gözler çoğu kültürde güzelliğin önemli unsurlarından biridir. Göz kapaklarının gözlerle, kaşlarla ve diğer yüz yapılarıyla uyumu değişik yüz karakterlerinin ve kişinin özgünlüğünün ortaya çıkmasını sağlar. Sadece göz etrafına bakarak bir yüzün yaşını kabaca tahmin etmek mümkündür. Dolayısıyla zaman içinde alın, kaşlar, ve orta yüz bölgesiyle paralel değişimlere uğrar. Bu değişimler genetik yatkınlık, çevresel faktörler (güneşe maruziyet zamanı, sigara ve alkol kullanımı, hava kirliliği vs.) ve aşırı yorgunluk ve stresin tetiklediği uyku düzensizlikleri ile hızlanır.

Yaşlanma ve yerçekimi ile birlikte tüm vücut derisinde meydana gelen değişimler göz kapaklarını da etkiler. Yerçekimi ile birlikte bu etkiler ortaya çıkar ve genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerle hızlanır.

Hasta kapak ameliyatı olmak istiyorum diye gelse bile üst göz kapakları için alın ve kaş, alt göz kapakları için ise orta yüz (elmacık kemikleri ve yanak yağ yastığı dahil) bölgesi birlikte değerlendirilmelidir. Bu komşu bölgeler değerlendirilmeden yapılan kapak ameliyatları ile güzel sonuç elde etmek mümkün değildir.

Ameliyat öncesi değerlendirmeler önemlidir. Görme alanı, görme keskinliği, bell fenomeni (gözler kapalıyken açmaya çalışıldığında koruyucu refleks olarak göz kürelerinin yukarı dönmesi), ilave pitozis varlığı araştırılmalıdır. Yine kuru göz sendromu, alt kapağın gevşekliği (ilave kantoplasti yada kantopeksi gerekliliği) değerlendirilmelidir.

Sadece üst göz kapağı ve sınırlı bir müdahale ile opere edilecekse lokal anestezi yeterli olur. Ancak alt-üst gözkapağı ve kaş-orta yüz ilave edilecekse genel anestezi daha uygundur.

Cilt ve kas fazlalığı ya da yağ eksikliği-fazlalığına göre çıkartma ve/veya yağ enjeksiyonu planlanır. Üst göz kapağı için kaş, alt göz kapağı içinse orta yüz  asma duruma göre ilave edilebilir. Klasik bleferoplasti daha ziyade yağ ve cilt çıkarma üzerine kuruluyken modern anlayışta atrofik yağ yerine konur ve yağ çıkarmada konservatif kalınır. Her hastada yağ çıkartmak bazılarında göz kürelerini içeri çökertip ve yaşlı görünüme sebep olabilir.

Ameliyat süresi 2-3 saattir. Kesiler üstte kapak katlantısına altta ise kirpik altına gizlenir. Göz etrafı vücutta en az izle ve en çabuk iyileşen bölgedir (alt kapakta dikişler 3 günde alınabilir- bu sürede dikiş alınan başka bölge yoktur). Üst kapakta dikişler 5. gün alınır. 48 saat sonra banyo yapılabilir.

Ameliyat sonrası dönemde şişlik, morluk olabilir. İlk birkaç gün soğuk uygulama ve sonrasında morluk giderici kremlerle bu şikayetler azaltılabilir. Bir kaç hafta  yüksek yastıkla yatmak şişliği daha kısa sürede indirir.  Ağrı kesiciler ilk birkaç gün kullanılır ancak antibiyotiğe gerek yoktur.

 

Bir Yorum Yazın